Nederland bevindt zich middenin een energietransitie. Overstappen naar een CO2-neutraal energiesysteem wordt steeds belangrijker. De olie- en gassector heeft daarin een belangrijke rol.
Aardgas is de komende jaren belangrijk als transitiebrandstof waar er (nog) geen alternatieven zijn en waar het de ontwikkeling van duurzame energie niet in de weg staat. Naar verwachting is de Nederlandse aardgasvoorraad in 2050 op. De sector draagt graag bij aan een aanpak die het meeste klimaateffect bereikt tegen de laagste maatschappelijke kosten.
Het debat over de energietransitie ontwikkelt razendsnel. Als jonge professionals die werken in de olie- en gassector merken wij steeds meer hoe complex de transitie is. Dat komt niet alleen omdat we voor het eerst het pad van de energietransitie bewandelen. De perspectieven van betrokken partijen lopen uiteen, en de keuzes die we moeten maken zijn ingrijpend. De beslissingen die we nu nemen hebben blijvende gevolgen voor het toekomstige energiesysteem en de energievoorziening in Nederland.
Wij gaan de gevolgen van klimaatverandering zelf meemaken, binnen ons werk en privé. Om de transitie te helpen en om antwoorden en oplossingen voor deze complexe opgave te vinden, vinden wij het als Young Energy Officers belangrijk om actief deel te nemen aan het maatschappelijke debat en de verschillende gesprekken over de energietransitie.
Tijdens diverse bijeenkomsten en discussies dragen wij actief bij aan het maatschappelijk debat over de energietransitie. We vormen een actieve community die de dilemma’s van de sector deelt en bespreekt zowel buiten als binnen de sector, mede op basis van eigen ervaringen. Hiervoor gaan we het gesprek aan met relevante stakeholders, zoals beleidsmakers, NGOs, media en opiniemakers.
Op die manier willen we kennis en ervaringen uitwisselen en nieuwe inzichten opdoen. Dit geeft ons een frisse blik op de uitdagingen waarvoor onze sector staat en de perspectieven die de energietransitie oplevert.
De sector biedt ruimte en faciliteit voor de Young Energy Officers om het programma te volgen. Elke lichting Young Energy Officers zijn twee jaar in functie, volgend jaar start een nieuwe lichting.