Op 16 mei waren wij als YEOs aanwezig bij de lancering van Element NL. Wij zijn enthousiast over de Actie Agenda die is gepresenteerd en de energie was duidelijk te voelen in de zaal. De vijf benoemde punten in deze agenda zijn een duidelijke volgende stap die nodig is om onze industrie een vitale rol in de energietransitie te laten spelen. Naast deze nieuwe weg blijft de rol van Nederlandse aardgasproductie belangrijk om leveringszekerheid en betaalbare energie te garanderen op de korte en middellange termijn.
CCS is de laatste tijd veel in het nieuws, maar wat is het nou eigenlijk en waarom zouden we het wel of juist niet moeten gebruiken. CCS staat voor Carbon Capture en Storage. Het is een van de technieken die gebruikt kan worden om de uitstoot van CO2 te verminderen, door CO2 af te vangen en ondergronds op te slaan. Soms wordt er gesproken over CCUS, waarbij de U staat voor utilization, ofwel het gebruik van CO2.
Energie is een basisbehoefte. Haal het uit het stopcontact, kook er avondeten mee, rijd ermee naar werk, houd het huis ermee warm. Toch is het niet een vanzelfsprekend altijd-beschikbaar goed. Er is namelijk een bewerking nodig om van een bron energie te maken die te consumeren is. En er bestaat een heel breed spectrum aan bronnen. Energie, of het nou elektriciteit of warmte is, zou daarom niet gezien moeten worden als één goed maar als een mandje van bronnen dat voor consumptie beschikbaar is.
“Jonge mensen met kennis van zaken zijn nodig, met alleen idealen kom je er niet”.
Halverwege vorig jaar kreeg ik een uitnodiging in mijn inbox voor de start van een nieuw project. Het betrof het Young Energy Officers programma van de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA). Zij waren op zoek naar jonge enthousiaste mensen welke werkzaam zijn in de aardgas industrie en er voor open stonden om hun stem te laten horen in het huidige debat rondom de energietransitie.
This is what Anja Dijkuizen frequently hears when she talks to people who don’t work in the industry. However, when explaining that there is a need for hydrocarbons for some time to come whilst the majority of people working in the sector fully embrace the energy transition, people are much more understanding.
Werkgevers die van oudsher behoren tot de olie- en gassector moeten hard werken om gezien te worden als een aantrekkelijke werkgever met toekomst. Een zichtbare rol in de energietransitie en bijdragen aan duurzame energie heeft aantrekkingskracht op jonge mensen. Ondertussen zijn technisch geschoolde mensen schaars en ook nog hard nodig om bijvoorbeeld onze gasinfrastructuur te onderhouden. Hoe krijgen we de juiste mensen op de juiste plek? Aan het woord komen Janneke Gökemeijer (Stedin), Pierre Bartholomeus (Gasunie) en Pooja Peters (NOGEPA).
During the Navingo Career & Offshore Energy Event, Pooja Peters (Communications Advisor, NOGEPA & YEO Program-Coordinator) had the opportunity to introduce the Young Energy Officers program and what this group of young professionals hopes to achieve.
Deze week start het ‘Young Energy Officers’ programma, een nieuw initiatief waaraan twaalf jonge professionals uit de Nederlandse olie- en gassector deelnemen. De Young Energy Officers gaan de komende tijd in gesprek met veel verschillende partijen over de enorme uitdaging waar we als maatschappij voor staan: de energietransitie. Want bij de transitie die nodig is om de CO2-uitstoot tot 2050 drastisch te verminderen en de klimaatdoelstellingen te halen, zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Om de juiste route te bepalen moeten we als samenleving in gesprek over de keuzes waar we voor staan en de dilemma’s die daarbij horen. De Young Energy Officers willen over deze dilemma’s meepraten, met de kennis en ervaring die zij als energieprofessionals in de olie- en gasindustrie hebben opgedaan.